Aktuell utställning

konstbild

Sömngångare

Måleri, collage och teckning av Leif Mattsson
Tyresö konsthall 18 maj – 25 augusti 2024
Vernissage lördag 18 maj kl 12-15
Visning med konstnären onsdag 22 maj kl 12

Livet flätas i sin samtidighet

En målare som australiensiske Sydney Nolan hade sin folklivsfigur Ned Kelly som huvudperson och alter ego i sviter av måleri. Leif Mattsson i sin tur genomlever sitt liv som kämpe och samlar fragmenten av minnen och infall i sina collage. Litteraturen har alltid varit betydelsefull under livets alla åldrar. Gunnar Ekelöfs Furste av Emgión strövar genom Isabel Allendes Andarnas hus och möter riddarna från ungdomsboken om borgen Krak (Crac des Chevaliers). Klädda i brynjor av pärlande ljus ser figurerna upp mot himlaformerna i skyn. Ibland befinner de sig i bakhåll i en djup klyfta för att senare vandra över vatten. Livet är en resa genom prövningar vars insegel bryts som i Uppenbarelseboken. Ett Babels torn av insikter byggs steg för sten när själen möter de glömda på vägen genom skärseld, helvete och himmel. Med det gudomliga skämtet tröstar Leif Mattsson oss dödliga; allvaret bemöts och motas bäst med ett leende.
Gatans lustfyllda lek med färgkaskader är ett språk som Leif Mattsson gärna använder. Klottret döljer och framhäver kärleksorden till livet. Även om sången emellanåt skrämmer som en envis fras ur näbben på en korp så innebär upprepningen samtidigt en avväpning. Riddarnas rustningar faller med ett klingande brak i bitar. De ständiga stilbrotten är den hederskodex som arbetet drivs och utvecklas av. Graffitipennans udd broderar sömngångaraktigt ytorna. Färgsjoken sveper om filmbilderna ur Ingmar Bergmans Persona. Masken är båda ytan och ärren efter lodandet i djupen. Teckningen, tecknet och texten flätas mångsidigt samman i väven av händelser. Om Nolans figur baserades på motsvarigheten till Robin Hood, så berättar Leif Mattsson gärna sina skrönor med ett skratt väckt av Monty Pythons drift med filosofer, riddare och prelater. Konsten och måleriet är tillräckligt märkvärdigt för att tåla retstickans punktering. Den måste också hållas högt och besjungas med hjälp av poeter som Djuna Barnes och Rainer Maria Rilke. För frågan som Leif Mattsson envist ställer sig själv och sin omgivning är vad som är väsentligen viktigt.
Susanna Slöör

Leif Mattsson är född i Göteborg 1954 och är sedan 1973 bosatt och verksam i Stockholm. Han är utbildad på avdelningen för konst på Konstfack i Stockholm. Mattssons konstnärskap har presenterats i ett flertal separat- och grupputställningar, bland annat på Galleri Argo, Galleri Helle Knudsen, Jakobsbergs konsthall, Vänersborgs konsthall, Enköpings Konsthall och Bohusläns museum. Han har mottagit ett flertal stipendier bland annat arbetsstipendium från Konstnärsnämnden och Stockholms stads kulturstipendium. Mattsson finns representerad med konstverk på bland annat Statens konstråd, Göteborgs konstnämnd, Malmöhus läns landsting och Östersunds kommun.
Övrigt: Redaktör för nättidskriften Omkonst (www.omkonst.se)

Sidan publicerad av: kulturen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 12 maj 2024

Hitta på sidan