12 juni 2024

Bättre sorteringsmöjligheter av avfall i samfällighetsområden

Många vill kunna sortera ut sitt matavfall och senast 2026 behöver alla i Tyresö ha möjlighet att sortera ut sitt matavfall. Samtidigt börjar också krav på så kallad fastighetsnära insamling av förpackningar gälla, det vi kallar ”närsortera”. Kommunen har nu gjort en utredning hur detta kan möjliggöras i de stora samfällighetsområdena i Krusboda, Öringe och Fårdala.

I juni tog Tyresös kommunstyrelse beslut om hur matavfallssortering ska komma på plats för Krusboda, Öringe och Fårdala och hur närsortering av förpackningar ska kunna erbjudas. De flesta av restavfallsbehållarna blir kvar och vid dem placeras behållare för matavfallsinsamling. Återvinningsstationerna blir kvar och ska ses som hushållens närsorteringsplats för förpackningsavfall. En till plats för förpackningsinsamling behövs i Krusboda. Detta kommer så långt som möjligt att finansieras via ett tillägg på avfallstaxan för berörda hushåll från 2026. Här har vi samlat svar på frågor om vad utredningen och beslutet innebär.

Enligt lag har fastighetsägare ansvar för att hantera och sortera sitt avfall för att främja en miljöriktig och effektiv avfallshantering för att se till att avfallet går att hämta. Detta för att kommunen sedan ska leva upp till sitt insamlingsansvar. Hur detta ska fungera är reglerat i miljöbalken, avfallsförordningen och i kommunala föreskrifter.

Nya lagkrav bidrar till att närsortering av matavfall och förpackningar behöver komma på plats. Tyresö kommun har bedömt att i de stora samfällighetsområdena behöver kommunen hjälpa till så att de nya avfallslösningarna kan komma på plats i tid. Det har även funnits ett behov av att se över nuvarande avfallslösningar. Därför har juridiska och långsiktigt hållbara lösningar setts över, samtidigt som hur avfallslösningarna kan blir rätt ur ekonomiskt, miljömässigt och socialt perspektiv.

De flesta av dagens avfallslösningar behöver bli kvar och nya behållare för matavfall placeras vid dem. För att kunna placera ut matavfallsbehållare behöver kommunen påbörja en process om officialservitut hos Lantmäteriet. Ett officialservitut ger en rättighet att använda någon annans fastighet för ett specifikt ändamål. Kommunen behöver den rättigheten då flera av avfallslösningarna är på andra fastighetsägares mark och önskan inte funnits hos dessa fastighetsägarna att hantera avfallsfrågor. När Lantmäteriet börjar sitt arbete kontaktar de berörda hushåll, då ser de också över andra alternativa placeringar.

När officialservitut finns avser kommunen söka bygglov. När bygglov söks kommer berörda hushåll kontaktas av Tyresö kommun. I vissa fall kommer enskilda fastighetsägares avfallslösningar få ligga kvar på kommunal mark. Även för dem kommer bygglov behövas då komplettering behövs med behållare för matavfall. När servitut och lov finns kan nya avfallslösningar installeras. Därefter kommer kommunen sköta drift av avfallsbehållarna, så som redan idag sker med restavfallsbehållarna i samfällighetsområdena.

Vad gäller förpackningsinsamling kommer återvinningsstationerna bli kvar och omvandlas till hushållens närsorteringsplatser. Där utrymme finns kan ytterligare behållare tillkomma i framtiden för att bidra till färre avfallstransporter.

Från och med 2026 ska avfallstaxan kompletteras med en avgift för berörda hushåll. Detta för att täcka de kostnader kommunen haft för hantering av officialservitut, bygglov, inköp och installation av behållare, motsvarande det som en samfällighet hade behövt hantera och finansiera. Samtidigt kommer kostnader räknas bort för avfallskärl som övriga hushåll ”får” inkluderat via avfallstaxan. I det här fallet behöver man som boende enbart se till att sortera sitt avfall i rätt behållare samt betala för servicen enligt avfallstaxan.

Behovet i området är upp till sju officialservitut och tio bygglov. En restavfallsbehållare kommer tas bort då behovet av dem minskar. Det blir den vid Krusbodavägen/Myggdalsvägen som tas bort, det finns även ett arbetsmiljöproblem vid denna behållare. För att öka tillgängligheten till förpackningsutsortering behövs ytterligare en insamlingsplats i de centrala delarna av Krusboda. Föreslagen plats är vid områdets gemensamma kompost, vid Stensötegången.

Tyresö kommun kommer kontakta hushållen vid Björnmossegången för att erbjuda ett val mellan att fortsätta med befintliga kärl för restavfall (dock behöver de nya kärlskåp) eller krantömmande behållare. En fråga är också om matavfallsinsamling önskas i kärl i kärlskåp eller i en krantömmande behållare. För hushåll i Krusboda beräknas tilläggsavgiften bli 20-25 kronor/månad via avfallstaxan för de insatser som behövs för att möta de krav som finns och tillkommer.

Behovet i området är upp till två officialservitut och två bygglov. De två restavfallsbehållare som finns behövs även fortsättningsvis. Det finns en valmöjlighet kring matavfallet som redan idag sorteras – vill man placera matavfallskärlen i ett kärlskåp eller ersätta dem med krantömmande behållare? För bästa utsorteringsgrad är det bra om restavfalls- och matavfallsbehållare står nära varandra. Kommunen kommer kontakta öringebor om matavfallslösningen.

Återvinningsstationen på kommunal mark blir kvar och omvandlas till hushållens närsorteringsplats för förpackningsavfall. För hushåll i Öringe beräknas tilläggsavgiften bli 35-55 kronor/månad via avfallstaxan för de insatser som behövs för att möta de krav som finns och tillkommer.

Behovet är upp till fyra officialservitut och fem bygglov i området. Av Fårdalas sju restavfallsbehållare kommer två tas bort. De som tas bort är de som används minst idag. De ligger vid Fårdala skola och förskolan Vattenhjulet, vilket också kommer bidra till ökad trygghet då avfallsfordon inte längre behöver köra där barn mest rör sig. Området får fyra behållare för matavfall. Återvinningsstationen på kommunal mark blir kvar och omvandlas till hushållens närsorteringsplats för förpackningsavfall. För hushåll i Fårdala beräknas tilläggsavgiften bli 40-60 kronor/månad via avfallstaxan för de insatser som behövs för att möta de krav som finns och tillkommer.

I början av utredningen fick samfälligheterna i Krusboda, Fårdala och Öringe frågan om man tänkte ändra sina anläggningsbeslut för att kunna börja hantera avfallsfrågor själv. Från de som svarade uppgavs att inga sådana planer fanns.

Alla samfälligheter erbjöds information och tillfälle till möte. Anläggningssamfällighet Krusboda (ASK) och Opalens samfällighet i Öringe önskade möte. I maj 2024 kontaktade kommunen återigen samfälligheterna om att utredningen är klar och att ärendet skulle till kommunstyrelsen för beslut. Kommunen frågade då om samfälligheterna kunde sprida information till hushållen eller om nyhetsbrev, e-postlistor eller andra möjligheter fanns att via dem kunna berätta mer till fler. Kommunen fick ingen återkoppling. Ingen direktdialog med de 1600 berörda enskilda hushållen har förts och inga sådana krav finns för utredningar.

Enskilda hushåll kommer kontaktas av Tyresö kommun i samband med bygglovsprocessen och/eller av Lantmäteriet i samband med officialservitutsprocessen. I samband med officialservitutsprocessen prövas om föreslagen plats är den bästa möjliga. Det kan dröja månader eller över ett år innan ett enskilt hushåll kontaktas i den här avfallsfrågan. Det är kö till Lantmäteriet och långa handläggningstider för officialservitut. I bygglovdialogen får sakägare säga sitt om ett konkret förslag till plats. Till båda förfarandena ingår möjlighet att överklaga. Samtliga samfälligheter kommer kontaktas snarast med en länk till denna webbsida samt vad kommunstyrelsens beslut blev i ärendet.

Bygglov/officialservitut är tänkta att sökas etappvis. I det första skedet söks officialservitut för Öringe och i Krusboda för Björk- och Fårtickegången. När de processerna är påbörjade sker en bedömning över vilka och hur många platser som därefter blir aktuella för officialservitut. Bygglovprövning kommer påbörjas på de avfallslösningar som är på kommunal mark. Lösningar för matavfallsinsamling prioriteras före utökad förpackningsinsamling.

Ett fåtal personer har kontaktat kommunen under utredningen. Det finns de som hoppas att matavfallsbehållare kan komma på plats snarast. Det finns de som ser förslaget för ny plats för närsortering av förpackningsavfall som dåligt och ser att dialog borde ha skett med enskilda hushåll. Önskemål om andra platser för förpackningsavfallet har framförts och om att föra dialog om lösningen. Ett önskemål har framförts om att vänta med en ny plats för förpackningsinsamling tills Naturvårdsverket gjort sin bedömning om hur nära ”fastighetsnära” bör vara. Det har vi på kommunen tagit till oss. Vi avvaktar, hanterar matavfallsbehållare först, och ser därefter vad som blir bäst avseende förpackningsinsamling i centrala Krusboda.

Sidan publicerad av: avfall@tyreso.se
Senast uppdaterad: 13 juni 2024